Lees infobulletin 1
Lees infobulletin 2
Download de richtlijn Triage

Ministerie van VWS neemt richtlijn Triage in ontvangst

VWS en de inspectie voor de Volksgezondheid gaan streng toezien op het naleven van de richtlijn Triage

Op 15 oktober 2004 was het zo ver!
Namens de minister van Volksgezondheid, Welzijn & Sport (VWS) nam dhr. Leo Kliphuis de richtlijn Triage uit handen van de voorzitter van de NVSHV, mevrouw Ingrid Coenen in ontvangst. Voor de beroepsgroep van SEH verpleegkundigen vormde dit moment een mijlpaal in haar geschiedenis. Immers, het was voor het éérst in haar bestaan dat de NVSHV een richtlijn ontwikkelde en ook nog in een multidisciplinaire samenstelling. Des te meer een mijlpaal omdat Triage op dit moment maatschappelijk, politiek, bestuurlijk alsook professioneel buitengewoon actueel is; de vele rapporten van o.a. de Inspectie voor de Volksgezondheid (IGZ) en de Raad voor de Zorg (RVZ) getuigen hiervan. Het door de NVSHV in 2002 ingezette beleid op de ontwikkeling en invoering van een richtlijn Triage kon daarmee niet beter getimed zijn dan op dit moment! Het in ontvangst nemen van de richtlijn door VWS wordt door de NVSHV beschouwd als een erkenning van het belang van een door het veld ontwikkelde en geaccepteerde richtlijn.

Dhr Kliphuis ging in zijn ontvangstrede in op de noodzaak dat beroepsbeoefenaren een richtlijn dienen te gebruiken als beroepsnorm. De tijd dat een richtlijn kon worden ontwikkeld en vervolgens in de la verdwijnt ligt achter ons, aldus Kliphuis. Met name VWS en de inspectie hebben met elkaar afgesproken strenger te gaan optreden wanneer een richtlijn niet gebruikt wordt, zo ook en misschien wel met name geldt voor de richtlijn Triage. Een goed uitgevoerde Triage, aldus Kliphuis, bepaalt immers de toegang tot de zorg en ook een adequate zorg; twee thema’s die voor de overheid van het grootste belang zijn. Kliphuis gaat er dan ook vanuit dat de komende periode de richtlijn Triage breed wordt geïmplementeerd in de Nederlandse ziekenhuizen en dat de aanbevelingen die in de richtlijn zijn opgenomen nauwlettend worden gevolgd. Hij memoreerde dat het volgen van de aanbevelingen een zekere mate van veiligheid van beroepsuitoefening impliceert. Immers, wanneer de implementatie en uitvoering van Triage conform de richtlijn plaatsvindt betekent dit een zekere (juridische) veiligheid naar zowel de zorginstelling, de daarin werkzame professionals en alsook naar de patiënt.

Het ministerie had ook nog een aantal ‘boodschappen’ voor de beroepsgroep. Zo vormt taakverschuiving een van de beleidsspeerpunten van VWS. Taakverschuiving moet echter breder worden opgevat dan alleen maar tussen dokters en verpleegkundigen. Taakverschuiving vindt ook plaats van de 2de lijn naar de 1ste lijn. In het perspectief van ketenversterking van de Spoedeisende Medische Hulpverlening (SMH) zou een plaats voor de SEH verpleegkundige in de 1ste lijn acute zorg niet misstaan, aldus Kliphuis. Immers, in toenemende mate is het beleid er op gericht de patiënt uit de 2de lijn te houden en diagnostiek en behandeling te laten plaatsvinden in de 1ste lijn. Bij uitstek beschikt de SEH verpleegkundigen over kwaliteiten die in die zin bruikbaar zijn in de 1ste lijn. In de opvatting van Kliphuis kan en mag het niet lang meer duren voordat de eerste SEH verpleegkundige zich bevindt in een HAP of HOED, alwaar deze kleine behandelingen voor haar rekening neemt. Een nieuw carrièreperspectief dient zich hiermee voor de SEH verpleegkundige aan!

Een ander punt waarop Kliphuis nadrukkelijk in ging was het geschikt maken van het huidige Triage-systeem voor zowel de 1ste lijn acute zorg, de ambulance zorg en de 2de lijn acute zorg. De keten van acute zorg zal in de toekomst veel meer vanuit functionaliteiten worden ingericht dan vanuit domeinen en bestaande instituties. Triage zal hierbij steeds het vertrekpunt vormen, ongeacht waar de patiënt zich bevind en of het nu gaat om een telefonische Triage of Triage a vu. Op lokaal niveau zijn momenteel al volop initiatieven gaande om tot eenduidigheid in een Triage-systeem te komen, geschikt voor alle ketenpartners. VWS heeft ondertussen het initiatief genomen en ook faciliteiten geboden om de veldpartijen bijeen te brengen en een landelijk traject hiertoe verder uit te zetten.

Als laatste punt noemde Kliphuis het belang van het levendig en actueel houden van de richtlijn Triage. Hij sloot zich dan ook volledig aan bij de aanbeveling dat de beroepsgroep via de NVSHV het initiatief neemt tot een periodieke bijstelling van de richtlijn, tot het oprichten van een gebruikersforum via de website (noot: binnenkort gaat het gebruikersforum van het Manchester Triage Systeem in de lucht), tot het periodiek trainen in het gebruik van het Triage-systeem (ook in het kader van de in 2006 in te voeren herregistratie (gespecialiseerd) verpleegkundigen) en het aansluiting blijven zoeken bij internationale ontwikkelingen.

 

Lees infobulletin 1
Lees infobulletin 2
Download de richtlijn Triage

Klik voor een printversie van dit bulletin.
Hiervoor heeft u de Acrobat Reader nodig. Deze kunt u hier gratis downloaden.

 

Terug naar boven.Naar boven

 

De NVSHV is
aangesloten bij de

AVVV

Disclaimer

 

 

©NVSHV, 2004
Site by de Caluwé